سلام! به انجمن رمان نویسی یک رمان خوش آمدید.

جهت استفاده از امکانات مجموعه ثبت نام کنید.

یا ثبت‌نام
  • لازم به ذکر هست کلیه مطالب قرار داده شده در تالار ( اخبار و حقوق) و چه در مواردی که در تالار (دانلود نرم افزار های کامپیوتر) از دیگر منابع بوده و کاربران یک رمان جهت راحتی دیگر افراد موجود در انجمن اقدام به قرار دادن اخبار و نرم افزار نموده اند و اگر شما صاحب امتیاز این نرم افزار هستید کافی هست با ما تماس بگیرید

حقوق جزا انگشت نگاری برای دزدی چگونه انجام می‌شود؟

  • نویسنده موضوع Bita
  • تاریخ شروع
  • پاسخ‌ها 0
  • بازدیدها 132

Bita

مدیر بازنشسته + نویسنده ادبیات
نویسنده ادبیات
سطح
29
 
تاریخ ثبت‌نام
14/1/19
ارسالی‌ها
5,097
پسندها
24,905
امتیازها
62,173
مدال‌ها
51
در جرایمی مثل سرقت که فردی وسایلی از دیگران دزدیده است ، بسیار محتمل است آثار انگشتی از سارق به جای مانده باشد . در چنین مواردی با دستور مقامات قضایی دادسرا می توان درخواست انگشت نگاری برای سرقت داد . از جمله شرایط انگشت نگاری دزدی این است که حتما شکایت کیفری توسط شاکی طرح شده باشد . ثبت اثر انگشت برای دزدی هزینه ندارد .


امروزه استفاده از علوم و فنون جدید در خصوص جرم شناسی گسترش فراوانی یافته است . با استفاده از این راهکارهای جدید تلاش می شود تا کشف جرم و انتساب جرم به متهمان با سرعت و دقت بیشتری انجام شود . البته این راهکارها می بایست در دادگاه و مراجع قضایی از توان اثباتی بالایی برخوردار باشند تا بواسطه آن ، اثبات جرایم به راحتی امکان پذیر شود .

یکی از روش های اثبات جرایم به ویژه در خصوص جرمی همچون سرقت ، استفاده از انگشت نگاری می باشد که از طریق آن ، آثار انگشت به جای مانده از سارق یا سارقان کمک می کند تا احراز جرم و اثبات ارتکاب آن توسط متهمین به آسانی صورت گرفته و دادگاه به استناد آن ، حکم بر مجرمیت متهمان صادر کند . اما سوال مهمی که در این خصوص مطرح می شود آن است که شرایط انگشت نگاری یا ثبت اثر انگشت برای دزدی یا سرقت به چه صورت است و هزینه آن چقدر است .

برای پاسخ دادن به این سوال ، ابتدا به توضیح درخواست انگشت نگاری برای سرقت و نحوه انگشت نگاری برای دزدی پرداخته و سپس ، شرایط انگشت نگاری برای دزدی و هزینه انگشت نگاری برای دزدی مورد بررسی قرار خواهد گرفت .

درخواست انگشت نگاری برای دزدی​

یکی از مهم ترین جرایمی که در خصوص اموال افراد به وقوع می پیوندد ، جرم سرقت یا دزدی می باشد که از طریق آن ، فردی مالی را بدون رضایت صاحب آن می رباید . متاسفانه با رواج سرقت یا دزدی در جامعه ، شاهد رواج انواع و اقسام سرقت از قبیل سرقت از منزل ، سرقت از محل کار ، سرقت ماشین ، کیف قاپی و مواردی از این قبیل هستیم که البته مرتکب هر یک از این موارد ، مشمول مجازات قانونی قرار خواهد گرفت .

اما نکته مهمی که در ارتباط با جرم سرقت یا دزدی وجود دارد ، آن است که از آنجا که اثبات دزدی بدون مدرک قاعدتا امکان پذیر نمی باشد، فرد مالباخته که مورد سرقت قرار گرفته است ، می بایست پس از طرح شکواییه سرقت ، اقدام به اثبات سرقت نموده و در واقع ، خود این شخص می بایست ثابت کند که سرقت یا دزدی انجام شده و دلایل و مستندات لازم را در اختیار مراجع قضایی قرار داده و ارکان جرم سرقت را ثابت نماید .

هر چند ، خوشبختانه در حال حاضر مراجع انتظامی از قبیل نیروهای پلیس و اداره آگاهی کمک های فراوانی در جهت اثبات جرم سرقت انجام می دهند که این موضوع ، کار شاکی را راحت تر می سازد . یکی از مهم ترین تحقیقاتی که توسط نیروهای پلیس در ارتباط با کشف جرایم انجام می شود ، انگشت نگاری یا ثبت اثر انگشت است ؛ به ویژه در مورد جرایمی همچون سرقت ، انجام انگشت نگاری برای شناسایی دزد رواج زیادی دارد .

برای اینکه انگشت نگاری در جرم سرقت انجام شود ، شاکی می بایست پس از طرح شکواییه ، درخواست انگشت نگاری برای سرقت را با مقامات دادسرا مطرح نماید که پس از طرح درخواست انگشت نگاری برای دزدی ، دایره کشف جرم اداره آگاهی با مراجعه به محل سرقت ، انگشت نگاری برای سرقت را انجام می دهد و نتیجه انگشت نگاری را در پرونده درج ، تا در صورت امکان مراجع قضایی با ملاحظه آن در خصوص سارق حکم صادر کنند .

نحوه انگشت نگاری برای دزدی​

در قسمت قبل اشاره شد که انگشت نگاری برای جرم دزدی با درخواست شاکی و به تشخیص اداره پلیس صورت می گیرد ؛ اما سوال مهمی که در ارتباط با این موضوع وجود دارد آن است که نحوه انگشت نگاری برای دزدی به چه صورت است و پلیس ، پس از درخواست انگشت نگاری چگونه اقدام به انگشت نگاری می نماید ؟

همانطور که می دانیم ، آثار انگشت دست یا حتی پای هر فرد ، با فرد دیگر تفاوت دارد ؛ حتی در مورد دوقلوهای همسان نیز اینگونه است و این اثر انگشت تا پایان عمر ، ثابت و تغییر ناپذیر است . لذا یکی از قوی ترین ادله اثبات دعوی در امور کیفری که می تواند جرم سرقت را اثبات نماید ، آن است که آثار انگشت سارق در محل سرقت کشف شود و این موضوع سبب ایجاد علم قاضی مبنی بر ارتکاب سرقت توسط وی گردد ؛ دقیقا مثل فیلم دوربین مداربسته برای سرقت .

به همین دلیل ، ابزارهایی جهت انگشت نگاری در صحنه جرمی مثل سرقت ابداع شده است که انگشت نگاری با استفاده از آنها به راحتی میسر است . نحوه انگشت نگاری برای سرقت معمولا به این صورت است که از پودر مخصوصی استفاده شده که پس از آن ، آثار انگشت بر روی سطوح نمایان می شود . علاوه بر این ، می توان از سایر مواد شیمیایی یا چسب ها برای ثبت آثار انگشت یا همان انگشت نگاری استفاده کرد .

پس از انجام این مرحله ، آثار انگشت ثبت شده از صحنه جرم سرقت یا دزدی ، با آثار انگشت کسانی که در معرض تهمت دزدی هستند و یا سارقان حرفه ای که شناسایی شده و دارای سوء پیشینه کیفری هستند مطابقت داده می شود و در صورتی که آثار تطابق داشته باشند ، این امر کمک فراوانی به اثبات دزدی خواهد کرد .

نحوه تطبیق انگشت نگاری با آثار انگشت متهمان نیز می تواند با استفاده از ذره بین و یا حتی کامپیوتر و به صورت هوشمند صورت گیرد که درصد خطای پایینی دارد . همچنین با اخذ دستور مقام قضایی از اداره ثبت احوال نیز می توان تقاضای مطابقت اثر انگشت سارقان را داشت ؛ چرا که اثر انگشت افراد در کارت ملی هوشمند درج شده است .

این نکته را نیز باید افزود که اصولا آثار انگشت افرادی که اشیاء موجود در صحنه سرقت یا دزدی را لمس کرده اند ، با گذر زمان محو یا کمرنگ نمی شود ؛ لذا حتی در صورتی که از زمان سرقت مدتی گذشته باشد هم می توان با طرح درخواست انگشت نگاری ، این امر را انجام داد ؛ منوط به وجود سایر شرایط انگشت نگاری که در ادامه توضیح می دهیم .

شرایط انگشت نگاری برای دزدی​

نحوه انگشت نگاری برای دزدی با توجه به تخصصی بودن موضوع ، نیازمند آن است که توسط مراجع ذی ربط یعنی اداره آگاهی صورت پذیرد و نتیجه آن در پرونده منعکس و به دادسرا ارائه شود . اما بسیاری از افرادی که مورد سرقت قرار می گیرند ، به عنوان مثال در جرم سرقت طلا از منزل ، ممکن است این سوال را مطرح نمایند که شرایط انگشت نگاری برای سرقت یا دزدی چیست و در چه صورتی پلیس اقدام به انگشت نگاری می کند ؟

به لحاظ قانونی ، یکی از اولین شرایطی که جهت انگشت نگاری برای دزدی وجود دارد ، آن است که شاکی ابتدا اقدام به طرح شکایت از جرم دزدی نموده باشد . به این منظور ، می بایست با مراجعه به یکی از دفاتر خدمات الکترونیک قضایی شکواییه سرقت را ارائه نمود و کلیه شواهد و مدارک لازم برای اثبات سرقت را ضمیمه آن نمود .

در این صورت ، شکایت به دادسرای محل وقوع جرم ارجاع می شود و از طریق دادسرا می توان درخواست انگشت نگاری از سرقت را مطرح کرد . مقامات دادسرا از جمله بازپرس یا دادیار نیز به عنوان مرجعی که رسیدگی مقدماتی به جرم سرقت را به عهده دارند ، به اداره پلیس ماموریت می دهند تا انگشت نگاری از محل سرقت انجام شود .

از دیگر شرایط درخواست انگشت نگاری برای سرقت آن است که وسایل و مکان هایی که مورد انگشت نگاری قرار می گیرد ، پس از ارتکاب سرقت توسط دیگران لمس نشده و مورد نظافت قرار نگرفته باشد ؛ چرا که در این صورت دیگر انگشت نگاری فایده ای نخواهد داشت . لذا اگر پس از سرقت یا دزدی وارد منزل شده باشید و آثار انگشت به طریقی خدشه دار یا پاک شده باشند ، شانس نتیجه گرفتن از انگشت نگاری را از دست می دهید .

از دیگر شرایط انگشت نگاری دزدی آن است که شاکی صرفا می تواند درخواست انگشت نگاری از محل دزدی را ارائه نموده و نمی تواند از هر شخصی که مظنون به دزدی است ، انگشت نگاری به عمل آورد ؛ چرا که این امر خلاف اصل برائت است . مگر اینکه مدارک کافی جهت اثبات سرقت توسط شخص وجود داشته باشد و مثلا شهودی در پرونده وجود داشته و مقام قضایی دستور انگشت نگاری از متهم صادر کند .

ذکر این نکته الزامی است که اگر اثر انگشت شخص در صحنه جرم کشف شود ، این موضوع دلیل قطعی بر سارق بودن وی نمی باشد . چرا که باز هم آن فرد می تواند با با روش هایی اقدام به اثبات بی گناهی در سرقت نماید و خود را از مجازات معاف کند .

هزینه انگشت نگاری برای دزدی​

انگشت نگاری یا ثبت اثر انگشت یک روش مهم برای تشخیص جرایمی همچون دزدی یا سرقت است که تحت شرایطی قابل درخواست است و پلیس ، به عنوان مرجعی تخصصی عهده دار این موضوع است و نتیجه بررسی های خود را به دادسرا اعلام می کند . اما سوال این است که آیا انگشت نگاری برای دزدی هزینه دارد ؟ در صورتی که پاسخ مثبت است ، هزینه انگشت نگاری برای دزدی چقدر است ؟

در پاسخ به این سوال باید گفت که اداره پلیس با ارجاع دادسرا و در جهت کشف و تعقیب مجرمین اقدام به انگشت نگاری سارقان می کند . بنابراین معمولا اداره پلیس آگاهی هزینه ای بابت بررسی صحنه جرم و انگشت نگاری جرم سرقت دریافت نمی کند و انگشت نگاری برای دزدی رایگان است .

به یاد داشته باشید که به لحاظ قانونی گذاشتن وسایل دیگران در صحنه سرقت جهت پاپوش درست کردن برای وی ، جرم است و به همین دلیل ، پس از اثبات بی گناهی در سرقت ، آن شخص می تواند اقدام به اعاده حیثیت در جرم سرقت نماید که در این صورت ، امکان مجازات شخصی که سبب اتهام دزدی شده است وجود دارد .

منبع: دینا
 
  • Like
واکنش‌ها[ی پسندها] RiRa-M

کاربران بازدید کننده از موضوع (تعداد: 0)

کاربران در حال مشاهده موضوع (تعداد: 1, کاربر: 0, مهمان: 1)

عقب
بالا