متن با فونت FarhangBlack
در پاییز، نغمه‌های نوشتن در آسمان معلق‌اند. داستان‌هایی که با هر دم سردی از باد، جان می‌گیرند و دل‌ها را می‌نوازند.

لیپید، مولکولی هزارچهره

  • نویسنده موضوع FATYMArr
  • تاریخ شروع
  • پاسخ‌ها 25
  • بازدیدها 338
  • کاربران تگ شده هیچ

FATYMArr

مدیر بازنشسته
سطح
31
 
ارسالی‌ها
6,841
پسندها
20,926
امتیازها
69,773
مدال‌ها
38
سن
19
  • نویسنده موضوع
  • #11

غیر گلیسریدها​

این دسته از لیپیدها بر خلاف گروه قبلی، فاقد اسکلت گلیسرول هستند که از این گروه می‌توان به اسفنگولیپیدها، استرول‌ لیپیدها، پرنول لیپیدها و وکس‌ها اشاره کرد. این لیپیدها به ترتیب در غشای سلول‌های عصبی، کلسترول و هورمون‌های لیپیدی، موثر در متابولیت ثانویه گیاهان و جانوران دریایی و باکتری‌ها و مورد آخر هم که در سطح برگ و سلول‌های گیاهی یافت می‌شوند.

لیپیدهای پیچیده​

این گروه، شامل مشتقات لیپیدی پیچیده‌تر مثل لیپید‌های متصل به قند (گلیکولیپیدها) و لیپیدهای متصل به پروتئین ( لیپوپروتئین) هستند.
 

FATYMArr

مدیر بازنشسته
سطح
31
 
ارسالی‌ها
6,841
پسندها
20,926
امتیازها
69,773
مدال‌ها
38
سن
19
  • نویسنده موضوع
  • #12
طبق روشی که درسال 2005 ارائه شد می‌توان لیپیدها را به صورت زیر تقسیم بندی کرد:
  • پلی کتیدها
  • آسیل‌های چرب
  • ساکارولیپیدها
  • گلیسیرولیپیدها
  • پرنول لیپیدها
  • گلیسیروفسفولیپیدها
  • استرول لیپیدها
  • اسفنگولیپیدها
 

FATYMArr

مدیر بازنشسته
سطح
31
 
ارسالی‌ها
6,841
پسندها
20,926
امتیازها
69,773
مدال‌ها
38
سن
19
  • نویسنده موضوع
  • #13

اسیدهای چرب، واحدهای تشکیل دهنده لیپید​

لیپیدها، از کنار هم قرار گرفتن اسیدهای چرب و سایر ترکیبات، تشکیل می‌شوند. این مولکول‌ها، ترکیباتی با زنجیره بلند هیدروکربنی با پایانه کربوکسیلی هستند. زنجیره اسیدهای چرب معمولا بین ۱۴ تا ۲۴ کربن دارد. فرمول شیمیایی عمومی این مولکول‌ها به صورت (CH3(CH2)nCOOH) است و به دو دسته اصلی اشباع و غیر اشباع تقسیم می‌شوند که در ادامه هر یک را به اختصار توضیح خواهیم داد.
 

FATYMArr

مدیر بازنشسته
سطح
31
 
ارسالی‌ها
6,841
پسندها
20,926
امتیازها
69,773
مدال‌ها
38
سن
19
  • نویسنده موضوع
  • #14
اسیدهای چرب اشباع
در این اسیدهای چرب هیچ پیوند دوگانه‌ای بین اتم‌های کربن زنجیره وجود ندارد زیرا اتم‌های کربن با اتم‌های هیدروژن اشباع شده‌اند.
اسیدهای چرب بسته به آن‌که ظرفیت هیدروژن کربن‌هایشان کامل یا ناقص باشد به دو دسته‌ی اشباع و غیر اشباع تقسیم می‌شوند.

اسیدهای چرب بسته به آن‌که ظرفیت هیدروژن کربن‌هایشان کامل یا ناقص باشد به دو دسته‌ی اشباع و غیر اشباع تقسیم می‌شوند.
 

FATYMArr

مدیر بازنشسته
سطح
31
 
ارسالی‌ها
6,841
پسندها
20,926
امتیازها
69,773
مدال‌ها
38
سن
19
  • نویسنده موضوع
  • #15
اسیدهای چرب غیر اشباع
زمانی که حداقل یک پیوند دوگانه یا بیشتر بین کربن‌ها درطول زنجیره وجود داشته باشد، اسید چرب غیراشباع است. وجود پیوندهای دوگانه باعث کاهش دمای ذوب و افزایش سیالیت و تنوع این نوع اسیدهای چرب می‌شود. اسید اولئیک، اسید لینولئیک، اسید لینولنیک و اسید پالمتیک انواعی از اسیدهای چرب غیراشباع هستند.
اسیدهای چرب غیر اشباع، می‌توانند ایزومر‌های ساختاری سیس و یا ترانس داشته باشند اما به طور طبیعی اکثر پیوند‌های دوگانه در اسیدهای چرب به شکل سیس قرار دارند. تحقیقات پزشکی نشان می‌دهد که مصرف اسیدهای چرب سیس در کاهش بیماری‌های قلبی و عروقی بسیار موثراست، درحالی که مصرف روغن‌های دارای ایزومر ترانس (درطول فرایندهای...
لطفا برای مشاهده کامل مطالب در انجمن ثبت نام کنید.
 

FATYMArr

مدیر بازنشسته
سطح
31
 
ارسالی‌ها
6,841
پسندها
20,926
امتیازها
69,773
مدال‌ها
38
سن
19
  • نویسنده موضوع
  • #16
اسیدهای چرب آزاد
اسیدهای چرب آزاد زمانی که با مولکول‌ها و ترکیبات دیگر پیوند نداشته باشند تشکیل می‌شوند. اسیدهای چرب می‌توانند از شکسته‌شدن مولکول‌هایی مثل تری گلیسرید‌ها تشکیل شوند. این مولکول‌ها منبع انرژی مهمی برای سلول‌ها و بافت‌های مختلف بدن محسوب می‌شوند زیرا این مولکول‌ها قادر به تولید تعداد زیادی مولکول آدنوزین تری فسفات (ATP) هستند. نکته جالب اینجاست که اکثر سلول‌های بدن تمایل به استفاده انرژی از گلوکز را دارند اما سلول‌های قلبی و ماهیچه‌ای اسکلتی مصرف اسیدهای چرب را ترجیح می‌دهد.
جالب است بدانید که سلول‌های مغزی نمی‌توانند از اسیدهای چرب به عنوان انرژی استفاده کنند و به همین علت در گرسنگی‌های طولانی مدت یا کمبود مصرف کربوهیدرات، مغز از کتون‌های تولید شده...
لطفا برای مشاهده کامل مطالب در انجمن ثبت نام کنید.
 

FATYMArr

مدیر بازنشسته
سطح
31
 
ارسالی‌ها
6,841
پسندها
20,926
امتیازها
69,773
مدال‌ها
38
سن
19
  • نویسنده موضوع
  • #17

تری ‌گلیسریدها، مهمترین منبع انرژی بدن

گلیسریدها دارای یک هسته گلیسرول و یک یا دوگروه آسیل چرب هستند؛ در این مولکول‌ها اسیدهای چرب با پیوند استری به گلیسرول متصل می‌شوند. گلیسرول‌ها مهم‌ترین شکل ذخیره انرژی در بدن حیوانات و گیاهان هستند که در سلول‌های چربی ذخیره شده و نقش مهمی در متابولیسم بدن دارند. انرژی این مولکول‌ها تقریبا دوبرابر انرژی تولیدی کربوهیدرات‌ها یا پروتئین‌ها است.
ساختار شیمیایی تری‌گلیسریدها شامل 3 اسید چرب و 1 مولکول گلیسرول است

ساختار شیمیایی تری‌گلیسریدها شامل 3 اسید چرب و 1 مولکول گلیسرول است
 

FATYMArr

مدیر بازنشسته
سطح
31
 
ارسالی‌ها
6,841
پسندها
20,926
امتیازها
69,773
مدال‌ها
38
سن
19
  • نویسنده موضوع
  • #18

فسفولیپیدها​

مهم‌ترین مولکول تشکیل دهنده غشای سلولی و غشای اندامک‌های درون سلولی، فسفولیپیدها هستند. این نوع لیپیدها غالبا از گلیسرول‌ها، اسفنگوزیدها‌، الکل‌های سه کربنی یا پیچیده‌تر‌ساخته شده‌اند. از آن‌جا که سرهای قطبی و دم‌های اسیدهای چرب فسفولیپیدها می‌توانند نقش یک پیام‌رسان را بر عهده داشته باشند، این مولکول‌ها نقش بسیار مهمی را در سیگنال‌های سلولی نیز به عهده دارند که نقش کلیدی در سیگنال دهی درون سلولی دارد.
 

FATYMArr

مدیر بازنشسته
سطح
31
 
ارسالی‌ها
6,841
پسندها
20,926
امتیازها
69,773
مدال‌ها
38
سن
19
  • نویسنده موضوع
  • #19
فسفولیپیدهای غشایی که خود از مهمترین مولکول‌های غشا هستند را می‌توان به 8 گروه تقسیم کرد:
  1. اسید فسفاتیدیک ودی فسفاتیدیل گلیسرول
  2. فسفاتیدیل کولین
  3. فسفاتیدیل اینوریتول
  4. فسفاتیدیل اتانول امین
  5. فسفاتیدیل سرین
  6. لیزو فسفولیپیدها
  7. پلاسمالوژن‌ها
  8. اسفنگو میلین‌ها
در غشای سلولی به جز فسفولیپیدها، سایر لیپیدهای غیرگلیسریدی مثل کلسترول‌ها و اسفنگولیپیدها نیز یافت می‌شود که در ادامه به معرفی آن می‌پردازیم.
 

FATYMArr

مدیر بازنشسته
سطح
31
 
ارسالی‌ها
6,841
پسندها
20,926
امتیازها
69,773
مدال‌ها
38
سن
19
  • نویسنده موضوع
  • #20
کلسترول چیست و انواع آن
کلسترول مولکولی است که در همه بافت‌های بدن انسان وجود دارد. مقدار بسیار کمی از کلسترول در دیواره سلولی گیاهی یافت می‌شود و همچنین لازم به ذکر است مقداری کلسترول در سراسر پلاسمای خون حیوانات درحال حرکت است.
وجود کلسترول به تولید صفرا کمک می‌کند، صفرا مایعی زرد رنگ و قلیایی ساخته‌شده توسط کبد است که در شکسته‌ شدن مولکول‌های چربی نقش دارد. صفرا همچنین نقش مهمی در متابولیسم ویتامین‌های محلول در چربی دارد. وجود کلسترول در غشای سلولی باعث افزایش سیالیت سلول نیز می‌شود. کلسترول‌ها و تری گلیسریدها در مایعات بدن به عنوان لیپوپروتئین شناخته می‌شوند. لیپوپروتئین با چگالی کم یا LDL (کلسترول کم چگال)، کلسترول را به بافت‌های محیطی انتقال و...
لطفا برای مشاهده کامل مطالب در انجمن ثبت نام کنید.
 

کاربران بازدید کننده از موضوع (تعداد: 0)

کاربران در حال مشاهده موضوع (تعداد: 0, کاربر: 0, مهمان: 0)

عقب
بالا