آموزشی آموزش نقد خودمونی

• نویسنده موضوع نویسنده موضوع .REIHANEH.
  • تاریخ شروع تاریخ شروع
  • پاسخ‌ها پاسخ‌ها 15
  • بازدیدها بازدیدها 521
  • کاربران تگ شده هیچ

.REIHANEH.

نویسنده انجمن
سطح
41

تاریخ ثبت‌نام
5/1/21
ارسالی‌ها
3,818
پسندها
52,329
امتیازها
71,673
مدال‌ها
46
  • نویسنده موضوع
سلام خدمت رمان نویسان عزیز و بزرگوار

من مدتی افتخار این رو داشتم به عنوان منتقد و مدیر، داخل تیم نقد فعایت داشته باشم! برای همین یک پیش زمینه‌ای از نقد داخل ذهنم هست. علاوه بر این رمان‌های زیادی رو تو طول روز از داخل انجمن میخونم و نکاتی به چشمم میاد که دوست دارم با همه درمیون بذارم. از طرفی خودمم دستی به قلم دارم و دلم میخواد اطلاعاتم از نویسندگی و نوشتن بیشتر بشه! برای همین این تاپیک رو ایجاد کرد.
حالا قراره همون نقدها و دیدگاها با تلفیقی از اطلاعات و کمکی که برای درستی یا غلطیش از هوش مصنوعی میگیرم به زبون ساده داخل این تاپیک بذارم.
شاید نکاتی که بگم برای نویسنده‌ها و منتقدامون تکراری باشن، اما مطمئنم اطلاعات همه‌مون رو نسبت به...
لطفا برای مشاهده کامل مطالب در انجمن ثبت نام کنید.

آخرین ویرایش
امضا : .REIHANEH.

.REIHANEH.

نویسنده انجمن
سطح
41

تاریخ ثبت‌نام
5/1/21
ارسالی‌ها
3,818
پسندها
52,329
امتیازها
71,673
مدال‌ها
46
  • نویسنده موضوع
جلسه‌ی اول: رمان هدف‌مند

اول از همه قبل از این‌که بحث این جلسه رو باز کنم، از همه‌ی کسایی که دارن این متن رو میخونن، دستی به قلم دارن و رمانی می‌نویسن یا قبلاً نوشتن، می‌خوام که این سوال رو از خودشون بپرسن:

1) رمانی که نوشتم یا دارم می‌نویسم چه هدفی داشته یا داره؟!

جواب‌های متفاوتی برای این سوال هست.

دسته‌ی اول:
شاید خیلی از ماها جواب خاصی برای این سوال نداشته باشیم. چون معمولاً قبل از نوشتن یک خیال پردازی‌هایی شکل می‌گیره؛ حالا این خیال پردازی‌ها متعلق به یک فرد 15، 18، 20 و....ساله است. هر کس با هر سنی یک خیال پردازی شیرینی...

آخرین ویرایش

.REIHANEH.

نویسنده انجمن
سطح
41

تاریخ ثبت‌نام
5/1/21
ارسالی‌ها
3,818
پسندها
52,329
امتیازها
71,673
مدال‌ها
46
  • نویسنده موضوع
جلسه دوم: راننده‌های روایت (بخش اول)
به عنوانی که انتخاب شده توجه کنید [راننده‌های روایت]!
فرض کنید سوار یک ماشین شدید، صندلی عقب ۳ نفر نشستن، روی صندلی شاگرد هم آدم نشسته، ماشین آماده‌اس برای سفر اما هنوز راننده‌ای پشت ماشین نشسته! پس حرکتی در کار نیست تا وقتی راننده نباشه. شخصیت‌های ما توی رمانمون دقیقاً همین‌طورین!
اگر در یک رمان تنها یک داستانی روایت بشه و به شخصیت‌های اون پرداخته نشه، داستان جلو نمی‌ره؛ دقیقا مثل همون راننده‌ که اگر نباشه ماشین حرکت نمیکنه! اگر هم جلو بره یک روایت خسته...

آخرین ویرایش

.REIHANEH.

نویسنده انجمن
سطح
41

تاریخ ثبت‌نام
5/1/21
ارسالی‌ها
3,818
پسندها
52,329
امتیازها
71,673
مدال‌ها
46
  • نویسنده موضوع
جلسه‌ی سوم: راننده‌های روایت (بخش دوم)

سلام به روی ماهتون!
امروز نوبت دو تا سرنشین عقبمون هست. سرنشینایی که به‌نظر مهم نمیان اما اصلی‌ترین کار رو انجام می‌دن.

۳)سرنشین سوم= حالات شخصیت
این بخش شاید در نگاه اول همون راه رفتن، همون دست کشیدن بین موها، همون پا روی پا انداختن، گوشه‌ی لب یا ناخن رو کندن و...باشه. اما خلاقیت و نوآوری توی این بخش حرف اول رو می‌زنه! یک نویسنده میاد با همون حالات‌های تکراری کار رو جمع می‌کنه؛ شاید توی لحظه تصویرسازی رو برای خواننده راحت کنه اما ماندگاری خاصی نداره چون تکراریه! از...

آخرین ویرایش

.REIHANEH.

نویسنده انجمن
سطح
41

تاریخ ثبت‌نام
5/1/21
ارسالی‌ها
3,818
پسندها
52,329
امتیازها
71,673
مدال‌ها
46
  • نویسنده موضوع
جلسه‌ی چهارم: راننده روایت (بخش سوم)

سلام...حالتون چطوره؟ خوبید؟
حالا که راننده‌امون با سرنشیناش برای یک سفر آماده شدن وقت این رسیده که بزنیم به دل جاده!
این موضوع رو می‌خوایم آسه‌آسه با همین ماشین و راننده که از اول باهاش ارتباط برقرار کردیم باز کنیم تا قشنگ جا بیفته!
حالا تصور کنید که ما راه افتادیم توی جاده و وسط جاده یک لحظه حواسمون پرت می‌شه با یک ماشین تصادف میکنیم. راننده (شخصیت ما) همراه سرنشیناش (اون چهار خصوصیت) از ماشین پیدا میشن تا ببینن چی‌شده. راننده ما با راننده ماشین دیگه دعواش می‌شه، عصبی برخورد می‌کنه، از عصبانیت مدام یک حالتی و تکرار می‌کنه، داد و فریاد می‌زنه و در...

.REIHANEH.

نویسنده انجمن
سطح
41

تاریخ ثبت‌نام
5/1/21
ارسالی‌ها
3,818
پسندها
52,329
امتیازها
71,673
مدال‌ها
46
  • نویسنده موضوع
جلسه‌ پنجم: روح نوشته

امیدوارم حالتون خیلی خوب باشه!
چند روز پیشا داشتم یک رمانی رو میخوندم که به‌نظرم اومد میتونم نکته‌ای ازش در بیارم تا با هم دیگه استفاده کنیم.
رمان رو وقتی میخوندم دقیقاً یاد زمانی افتادم که خودم معمر رو شروع کرده بودم و فکر می‌کردم تا ترک دیوار رو باید برای مخاطب توصیف کنم! البته که باید تا ترک دیوار رو هم گاهی توصیف کرد اما به قول معروف هر سخن جایی و هر نکته مکانی دارد!

اول بریم سر اینکه چرا اسم این جلسه رو گذاشتیم (روح نوشته)؟!
رمان مثل یک جسم می‌مونه، جسمی که نیاز داره روح درونش جریان داشته باشه تا بتونه زندگی کنی و جلو بره! اگر روح...

.REIHANEH.

نویسنده انجمن
سطح
41

تاریخ ثبت‌نام
5/1/21
ارسالی‌ها
3,818
پسندها
52,329
امتیازها
71,673
مدال‌ها
46
  • نویسنده موضوع
جلسه ششم: مرز باریک بین ابهام و گِره
از صبح تا حالا دارم فکر میکنم امروز راجع به چی حرف بزنم که با خوندن یک رمان جدید یک نکته‌ی خیلی پرتکرار به چشمم اومد.
بیایم اول مفهوم عنوان رو مثل همیشه بکشیم بیرون بعد من بگم که اصلاً امروز اصل حرفم چیه!

ابهام چیه؟! بعضی نویسنده‌ها نه همه‌ی نویسنده‌ها برای این‌که مغز خواننده رو به چالش بکشن میان چی‌کار می‌کنن، از سر و ته ماجراهاشون می‌زنن و با پنهان کردن یکسری موارد ریز، داستان رو برای مخاطب شرح میدن. معمولاً این اتفاق توی آغاز خیلی از رمان‌ها رخ...

.REIHANEH.

نویسنده انجمن
سطح
41

تاریخ ثبت‌نام
5/1/21
ارسالی‌ها
3,818
پسندها
52,329
امتیازها
71,673
مدال‌ها
46
  • نویسنده موضوع
جهت مشاهده متن کامل باید عضو انجمن شوید

جلسه‌ هفتم: دیالوگ، به ظاهر ساده اما مهم (بخش اول)

نکته‌ای امروز قرار راجع به دیالوگ‌هامون بگیم، دقیقاً مثل دیالوگ به ظاهر ساده‌اس اما واقعاً نقش کلیدی توی رمان داره. موقعی که شما درخواست نقد شورا می‌دید ما یک رکنی رو به اسم دیالوگ و مونولوگ رو براتون نقد میکنیم؛ معمولاً ما هم ساده نقد می‌کنیم و خیلی به عمق ماجرا اشاره نمی‌کنیم. چون سطحش حرفه‌ای تر میشه و ممکن برای نویسنده‌های نو قلم سنگین باشه. اما حالا توی این چند جلسه میخوایم از ساده‌ترین نکته‌های این رکن تا عمیق‌ترین اصولش، شروع کنیم و کنار هم دیگه تقویتش کنیم.

معمولاً رمانایی که توی...

آخرین ویرایش

.REIHANEH.

نویسنده انجمن
سطح
41

تاریخ ثبت‌نام
5/1/21
ارسالی‌ها
3,818
پسندها
52,329
امتیازها
71,673
مدال‌ها
46
  • نویسنده موضوع

جلسه‌ هشتم: دیالوگ، به ظاهر ساده اما مهم (بخش دوم)

خب دیروز بحثمون سر مدل‌های دیالوگ نویسی بود که رسیدیم به بخش سوم یعنی:
3: اونایی که تعادل هر دو رو برقرار میکنن: یعنی دیالوگ و مونولوگ به میزان یکسان تقسیم شدن.
این نویسنده‌های خوشگلمون به این نتیجه رسیدن که نصف رمانشون دیالوگ باشه و نصف دیگه‌اش مونولوگ! اما یک نکته‌ی قابل توجه توی این بخش اینه که به جز حجم ظاهری که بین این دو تقسیم میشه حجم اطلاعات هم باید به نوبه‌ی خودش تقسیم بشه! ...

آخرین ویرایش

.REIHANEH.

نویسنده انجمن
سطح
41

تاریخ ثبت‌نام
5/1/21
ارسالی‌ها
3,818
پسندها
52,329
امتیازها
71,673
مدال‌ها
46
  • نویسنده موضوع
جلسه نهم: وقتی تصویر، قصه‌ی ما را فریاد می‌زند (بخش اول)
از اونجایی که این هفته بنده در مهمانی‌های بسیاری خفته بودم فرصت نکردم بقیه‌ی کتابم رو بخونم و الان راجع بهش باهاتون حرف بزنم. اما هنوز ذهنم درگیر تصویر سازی که جناب آقای آل احمد داخل کتاب (زن زیادی) پیاده کردن! توی این مدت مدام داشتم فکر می‌کردم، چه‌طور می‌شه یک نویسنده اینقدر همه‌چیز رو واضح بنویسه که انگار وسط داستان ایستادی و داری همه رو تماشا میکنی؟!
از اون‌جایی که همه‌مون این روزها تا به یک مشکلی می‌خوریم می‌ریم سر وقت هوش مصنوعی عزیز، منم رفتم...

آخرین ویرایش
عقب
بالا